sep 022013
 

Gisteren stond het jaarlijkse treffen tussen Unitas uit Gorinchem en Unitas uit Veenendaal weer op het programma. Na de thuisnederlaag van Unitas van vorig jaar zou de revanche dit keer moeten plaatsvinden in het Gorinchemse. Gezien de resultaten in het verleden , meestal wint de uitploeg , ging Unitas dan ook met goed vertrouwen het duel in.

Unitas, een club van 115 jaar oud, nostalgische opstallen, oude tribunes en gewoon nog een broodje bal te koop. Oude (vergeelde) voetbalfoto’s in de kantine, heerlijk!

Dat het de eerste wedstrijd voor beide ploegen zou zijn was duidelijk te zien, geen afgetrainde lichamen, wel bruingezonde smoeltjes en enorme vakantiebuiken. 90 minuten zou voor menigeen een ware uitputtingsslag kunnen gaan worden. Gelukkig was de plaats van handeling wel een natuurgrasveld want natuurlijk zijn we “against modern football”!

Door het hoge tempo het eerste half uur waren er de nodige misverstanden te noteren maar een hoogstaande omhaal zorgde voor beroering op veld 4. Een klutsbal vanuit een vrije trap kwam terecht bij de nieuwe aanwinst van de Unitas formatie die de bal met een acrobatisch en atletische hoogstaande actie achter de verbouwereerde Unitas doelman liet ploffen.
Volgens menigeen was dit een absolute “lucky goal” en zou hij dit volgens zijn medespelers zeker niet een tweede keer flikken. De goed leidende referee zorgde in de opvolgende minuten voor hilariteit door de “topschutter” telkens af te fluiten voor enkele “overtredingen”.  Hij kon er zelf ook wel om lachen.

Unitas had een licht veldoverwicht maar kon dit niet in de score tot uiting brengen dit omdat de verdediging van Unitas niet veel kansen weg zou geven en kon leunen op een betrouwbare doelman. Gevolg was een 1-0 ruststand en de zuurstofapparaten konden ter handen worden genomen om enkele individuen bij te staan.

Na een Gorkums theetje kon het festijn weer verder, voor Unitas werd het duidelijk een ander duel. Unitas schakelde even en binnen 10 minuten was het plotsklaps 1-3. Unitas betaalde de tol voor de noeste arbeid van de eerste helft en was niet meer de ploeg van de eerste 45 minuten. Gelukkig voor Unitas was ook Unitas na de doelpunten niet heel zorgvuldig meer zodat ook Unitas nog menig buitenkansje kreeg maar een treffer bleef uit.

Frivool was het spel bij vlagen, zo enerverend dat er spontaan een file gecreëerd werd op de A15 om het duel te aanschouwen. De vele toeschouwers rondom het veld genoten met volle teugen, vooral de prachtige verkeerde passes en de niet te missen kansen zorgden voor beroering. Als klap op de vuurpijl mistte Sjaak Toivonen een klein buitenkansje …

Dat de eindstand uiteindelijk 1-5 werd daar maalde niemand om. Dit was een wedstrijd die je elke zondag zou moeten spelen. Lekker voetballen, respectvol naar tegenstander én (een goede) scheidsrechter. Zonder negatief geouwehoer gewoon je sport beoefenen, alle credits dan ook naar een ieder die bij deze (jaarlijkse) wedstrijd betrokken is!

Zonder respect geen voetbal! Of in onze taal, lekker ballen en daarna een biertje (of twee)!

Tot volgend jaar!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)